Vergelijk Systeem C en D

Photo by Raquel Martínez

Systeem C of D?

Welk systeem is geschikt voor mij?

Bij een ventilatiesysteem C trek je verse lucht naar binnen via roosters in ramen of gevels. Gebruikte lucht ga je mechanisch evacueren in ‘natte’ ruimten. Je verbindt roosters in de badkamer, keuken en andere ‘natte’ ruimtes met een centrale ventilator. De aangezogen buitenlucht verplaatst zich in jouw huis naar de natte ruimtes. Zo wordt jouw huis verlucht zonder ramen te openen.

Maak je gebruik van een ventilatiesysteem D dan ga je inblaasventielen en afzuigventielen verdelen over je hele woning. Opnieuw ga je vooral lucht afzuigen in ‘natte’ ruimtes. Een systeem zal ingeblazen lucht gecontroleerd verdelen over de droge ruimtes. In een systeem D ga je ook buitenlucht aantrekken maar dan heel gecontroleerd. Aanvoer en afvoer van lucht zijn in evenwicht en daarom spreekt men ook van een gebalanceerd systeem. Je krijgt ook de kans om de warmte uit de afgevoerde lucht te koppelen aan de inkomende lucht op buitentemperatuur. Dit heet warmteterugwinning. Zo krijg je continu verse, gefilterde lucht op temperatuur in je huis.

Systeem C

Voordelen:

  • Goedkoper dan systeem D.
  • Minder leidingen nodig.

Nadelen:

  • De buitenlucht wordt niet voorbehandeld.
  • De luchtstroom is eerder ongecontroleerd.
  • Mogelijk meer lawaai via roosters (maar akoestische roosters bestaan tegen een meerkost).

Systeem D

Voordelen:

  • Inkomende lucht wordt gefilterd
  • Mogelijkheid om inkomende lucht op temperatuur te brengen
  • Luchtstroom in alle ruimten regelbaar

Nadelen:

  • Grotere investering in vergelijking met systeem C
  • Meer leidingen (maar ook weg te werken in chape of plafond)
  • Toestel neemt meer plaats in beslag (voorzie plaats!)

Koelen en verwarmen.

Met een ventilatiesysteem

Ventilatielucht koelen

Een koelbatterij op water ter hoogte van uw ventilatiesysteem D kan de lucht met enkele graden koelen. Te warme zomerlucht wordt door een soort ‘wafel’ met fris water getrokken en zo koelt de lucht af. Tip: u kunt regenwater gebruiken om te koelen.

De meeste toestellen van het type D zijn uitgerust met een zomer bypass. Standaard wordt in de zomer warmere buitenlucht afgekoeld door de koelere binnenlucht. De zomer bypass is vooral actief ’s nachts en zal bij een vooraf ingestelde temperatuur frisse buitenlucht aantrekken zonder die te kruisen met de warme binnenlucht. Dit lijkt wat ingewikkeld maar een systeem D regelt dit vanzelf.

U kunt ook gebruik maken van een aardwarmtewisselaar. Dit vraagt om extra installatie van een horizontaal of verticaal buizensysteem in de grond. De warme omgevingslucht wordt afgekoeld onder de grond waar een relatief stabiele temperatuur zorgt voor verfrissing in de zomer.

Sommige ventilatiesystemen zijn uitbreidbaar met een condensatiesysteem als koelelement. Denk aan de techniek die in uw koelkast zit.

Ventilatielucht verwarmen

Tijdens de zomermaanden wil u vooral koelen of de frisse lucht in zoveel mogelijk in uw ruimten houden.

Warmteterugwinning is hier dé oplossing. Warme lucht in uw gebouw kruist contactloos de vers aangevoerde (koude) buitenlucht. Dit speelt zich allemaal af in de warmtewisselaar van uw systeem D toestel. Sommige toestellen recupereren 90% van de aanwezige warmte ondanks de voortdurende aanvoer van koude lucht.

U kunt ook wat extra investeren in de boven vermelde aardwarmtewisselaar een profiteren van de temperatuur van de aarde die warmer is dan de koude buitenlucht.

U kunt ook kiezen voor elektrisch naverwarmen ter hoogte van het toestel maar dan verbruilkt u (te) veel elektriciteit.

Airco of ventilatie?

De grootste verschillen:

  • Airco laat drastischer koelen toe;
  • Ventilatietoestellen kunnen zuiniger maar niet zo stevig koelen en verwarmen;
  • Ventilatiesystemen zorgen voor de aanvoer van verse lucht, airco’s niet;
  • Sommige airco’s bieden ook luchtreiniging;
  • Ventilatiesystemen zijn energiezuiniger.

Tenslotte: misschien heeft u al gelezen over hitte-eilanden. Onze steden warmen steeds meer op omdat er onvoldoende natuurlijke koeling is. Ook de vele airco’s kunnen -vooral op volle stand in de zomer- bijdragen aan dit effect.

Slimventileren.be, uw vakman.

Slimventileren.be plaatst systemen C en D van de beste Europese kwaliteit.
Voorstudie, zorgvuldige plaatsing en inregeling zorgen voor verse, gezonde lucht het hele jaar door.