Ventileren bij vochtproblemen

Vochtproblemen
Vochtproblemen kunnen vaak verholpen worden met voldoende ventilatie. Vraag ons vrijblijvend advies bij vochtproblemen.

Oorzaak

Vochtproblemen kunnen vaak verholpen worden met voldoende ventilatie. Vervelende schimmels of vochtplekken ontstaan vaak door condensatie.

Stilstaande, vochtige lucht komt in aanraking met een koude oppervlakte en vormt druppels of natte plekken. Dat vocht komt uit natte ruimten of toestellen en ook uit onze uitademlucht.

Wassen, koken, zweten en ademen brengen vocht in onze woning. Denk aan uw slaapkamer met beslagen ruiten in de ochtend. Dan ontstaan typische zwarte vlekjes of een donkere aanslag. Dat kan er na een tijdje lelijk gaan uitzien. Sommige schimmels zijn zelfs ronduit slecht voor de gezondheid.

We merken ook dat door extra te isoleren en kieren op te vullen de lucht minder kans krijgt om te ontsnappen. Zo houdt u de warmte binnen.

De lucht staat echter stil na een grondige isolatiebeurt. Op dat moment krijgt u mogelijk ook condensatieproblemen met schimmels als gevolg.

Advies: gaat u extra isoleren dan moet u ook extra en gecontroleerd ventileren. Zo houdt u de warmte of koelte binnen en ademt u toch gezonde lucht.

zender

Waarom ventileren?

Ventilatie zuigt de vochtige lucht af en brengt verse lucht in de plaats. Door voldoende te ventileren kunt u vaak schimmels of aanslag voorkomen.

Schimmels worden soms ook gestimuleerd door verontreiniging van de lucht. Ook hier kan ventilatie helpen.

Bestaande schimmels kunt u verwijderen met een speciaal product.

Tip: gebruik een mengsel van water en azijn om schimmel te verwijderen. Ook verdunde javel kan helpen. Meng geen producten op dat deze niet zouden reageren.

Oplossingen bij vochtproblemen

Verluchten: het openen van uw ramen. Dagelijks en ook in de winter.

Ventileren: vochtige en vervuilde lucht continu verwijderen en verse lucht aanvoeren. Een ventilatietoestel doet al het werk voor u en kan bovendien de warmte recupereren. Dat is energetisch heel interessant want uw woonst blijft op temperatuur

Ventilatie

Voordelen

Voorkom schimmels en aanslag

Gezond & comfortabel binnenklimaat

Geniet van verse lucht

Uitbreidbaar met koeling en verwarming

Filtering inkomende lucht

Vocht verwijderen via een centraal ventilatiesysteem D met warmteterugwinning

De oplossing bij een renovatie of nieuwbouw. Moderne ventilatietoestellen van het type D verbruiken weinig energie, recupereren 80 tot 90% van de warmte en zorgen voor verse, gefilterde lucht. Slimventileren plaatst toestellen van de Europese kwaliteitsmerken zoals Dantherm, Pichler, Duco, Zehnder en Komfovent.

Vocht verwijderen via een decentraal systeem D met warmteterugwinning

Ideaal in een bestaande woonst. U kunt één of meerdere ruimten ventileren met een compact toestel met een muurdoorvoer. Dus zonder extra buizen in uw woning of appartement.

Vocht verwijderen via een centraal systeem C

U plaatst een centraal systeem C vaal tijdens een nieuwbouw of renovatie indien u over raamroosters beschikt. Soms kan een centraal systeem C ook als een plaatselijke oplossing voor 2 of 3 ruimten zolang er ook voldoende aanvoer is van verse lucht. Slimventileren plaatst ventilatiesystemen zoals de Ducobox Silent of de Ducobox Focus met extra regelkleppen. Een systeem C werkt zonder warmterecuperatie maar vereist ook minder leidingen.

Vocht verwijderen met een vochtgestuurde ventilator in één ruimte

Natte ruimten zoals keuken, wasplaats, berging en kelder kunnen uitgerust worden met een vochtgestuurde ventilator. Die ventilator reageert op vocht, geurtjes en kan ook automatisch in werking treden bij het aansteken van het licht

Wanneer helpt ventilatie niet?

Opstijgend vocht kan niet verholpen worden door ventilatie

Infiltrerend vocht door bijvoorbeeld een lek of opening kan niet opgelost worden door ventilatie. U dient de oorzaak bijvoorbeeld lekkend dak, problemen bij een gedeelde muur, kier naast de ramen eerst aan te pakken

Koudebruggen of bouwknopen dient u ook eerst aan te pakken. Het zijn koude elementen in uw woonst die niet of onvoldoende geïsoleerd zijn van de buitenschil

Slimventileren.be, uw vakman.

Slimventileren.be plaatst ventilatie systemen van de beste Europese kwaliteit. Voorstudie, zorgvuldige plaatsing en inregeling zorgen voor verse, gezonde lucht het hele jaar door.