Ventilatiesysteem of airco?

Kan een ventilatatiesysteem koelen of verwarmen zoals een airco?

Ventilatie is de voortdurende toevoer en afvoer van verse lucht in een gesloten ruimte. Buitenlucht is uiteraard koud in de winter en warm in de zomer. Daarom kan het interessant zijn om de verse lucht te koelen of te verwarmen.

Een airco zorgt niet voor aanvoer van verse buitenlucht. Een airco systeem koelt of verwarmt de aanwezige lucht en ververst deze niet.

(Lees verder onder de foto)
Ventilatiesysteem of airco?

Een ventilatiesysteem C trekt verse lucht binnen via raam- of gevelroosters en het is moeilijk om deze lucht te behandelen. Bij een ventilatiesyteem D verdeelt u de aangezogen lucht vanaf het toestel naar de geventileerde ruimten.

Dat betekent dat u voor, in of na het toestel de lucht kunt behandelen en de temperatuur van de buitenlucht kunt aanpassen aan de gewenste temperatuur in uw woonst of werkruimte.

Ventilatielucht koelen

Een koelbatterij op water ter hoogte van uw ventilatiesysteem D kan de lucht met enkele graden koelen. Te warme zomerlucht wordt door een soort ‘wafel’ met fris water getrokken en zo koelt de lucht af. Tip: u kunt regenwater gebruiken om te koelen.

De meeste toestellen van het type D zijn uitgerust met een zomer bypass. Standaard wordt in de zomer warmere buitenlucht afgekoeld door de koelere binnenlucht. De zomer bypass is vooral actief ’s nachts en zal bij een vooraf ingestelde temperatuur frisse buitenlucht aantrekken zonder die te kruisen met de warme binnenlucht. Dit lijkt wat ingewikkeld maar een systeem D regelt dit vanzelf.

U kunt ook gebruik maken van een aardwarmtewisselaar. Dit vraagt om extra installatie van een horizontaal of verticaal buizensysteem in de grond. De warme omgevingslucht wordt afgekoeld onder de grond waar een relatief stabiele temperatuur zorgt voor verfrissing in de zomer.

Sommige ventilatiesystemen zijn uitbreidbaar met een condensatiesysteem als koelelement. Denk aan de techniek die in uw koelkast zit.

adiab

Ventilatielucht verwarmen

Tijdens de zomermaanden wil u vooral koelen of de frisse lucht in zoveel mogelijk in uw ruimten houden.

Warmteterugwinning is hier dé oplossing. Warme lucht in uw gebouw kruist contactloos de vers aangevoerde (koude) buitenlucht. Dit speelt zich allemaal af in de warmtewisselaar van uw systeem D toestel. Sommige toestellen recupereren 90% van de aanwezige warmte ondanks de voortdurende aanvoer van koude lucht.

U kunt ook wat extra investeren in de boven vermelde aardwarmtewisselaar een profiteren van de temperatuur van de aarde die warmer is dan de koude buitenlucht.

U kunt ook kiezen voor elektrisch naverwarmen ter hoogte van het toestel maar dan verbruilkt u (te) veel elektriciteit.

Airco of ventilatie?

De grootste verschillen:

  • Airco laat drastischer koelen toe;
  • Ventilatietoestellen kunnen zuiniger maar niet zo stevig koelen en verwarmen;
  • Ventilatiesystemen zorgen voor de aanvoer van verse lucht, airco’s niet;
  • Sommige airco’s bieden ook luchtreiniging;
  • Ventilatiesystemen zijn energiezuiniger.

Tenslotte: misschien heeft u al gelezen over hitte-eilanden. Onze steden warmen steeds meer op omdat er onvoldoende natuurlijke koeling is. Ook de vele airco’s kunnen -vooral op volle stand in de zomer- bijdragen aan dit effect.

Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen?

Wij bouwen op ervaring met vooruitstrevende technologie en willen dat u als klant centraal staat en steeds weet waar u aan toe bent.