Ventilatie en architectuur

Ventilatie in moderne architectuur

Ventilatie integreren in een architecturaal ontwerp kan best uitdagend zijn. Ventilatiebuizen voor pulsie en extractie doorkruisen het hele gebouw. Ook voor de aanvoer en afvoer van buitenlucht zijn er voldoende diameters van ventilatiebuizen nodig.

Tenslotte zullen ook de ventilatiemonden of ventilatieventielen zichtbaar zijn in het afgewerkte gebouw.

(Lees verder onder de foto)
Ventilatie en architectuur

Ventilatiekanalen

Kanalen kunnen geïntegreerd worden in plafonds en technische schachten. Dan verdwijnen ze meteen uit het zicht. Daarnaast bestaan er platte ventilatiekanalen en ook kanalen met een beperkte diameter. 2 of meerdere kanalen met een kleine diameter worden dan naast mekaar geplaatst. Ook bij renovatieprojecten met beperkte plafondhoogte zijn deze kanalen met beperkte diameter vaak een goede ruimtelijke oplossing

Is er onvoldoende ruimte boven het valse plafond dan kunnen de ventilatiekanalen zichtbaar blijven. Men kiest dan voor bij voorbeeld metaalkleurige kanalen met een industriële ‘look’. De laatste jaren zien we steeds vaker gelakte kanalen opduiken: kanalen in wit of zwart of zelfs in kleuren naar keuze zorgen voor een geslaagd huwelijk tussen de ventilatienoden en de architectuur. Dankzij de kleurenkeuze en ophanging kan een ventilatiekanaal toch blenden in een strakke of zelfs warme architecturale omgeving

Ook verdringingsventilatie kan een oplossing bieden: kleine ventilatiezuilen uit de vloer blazen lucht in de ruimte. Dat betekent dat het kanaal in de vloer of muur ingebouwd wordt. Ook in verdringingsroosters bestaat er een ruime keuze aan smaakvol ‘design’.

Ventilatieroosters

Ventilatiemonden, -ventielen of -roosters bestaan in vele kleuren, grootten en uitvoeringen.

Standaardventielen in gelakt staal of kunststof zijn vaak een goede optie. Ze zijn goedkoop en een ideale oplossing waar geen speciale uitstraling wordt verwacht. Designroosters zijn daarentegen wat beter en stijlvoller afgewerkt en bestaan in ronde en vierkante vormen.

Inbouwroosters komen vaak met een ‘mal’ of plenum dat in de muur wordt ingebouwd.

We zien meer en meer instucbare roosters op de markt verschijnen. Deze ventilatieroosters komen gelijk met het pleisterwerk en zorgen voor een ‘cleane’ en stijlvolle afwerking.

Voorbeeld One plus.095d1ed5deedd6e3e1b9af28223915a7

Decentrale toestellen

Is er echt geen ruimte voor een leidingnet dan kunnen we tenslotte kiezen voor decentrale ventilatie. Het ventilatietoestel, met een ingebouwd pulsie en extractierooster, wordt opgehangen in de ruimte. Het toestel bevindt zicht dicht tegen de buitenmuur en aan- en afvoer naar buiten gebeuren via korte kanalen.

Ontwerp

Ventilatie kan dus geïntegreerd worden in een project met strak design of beperkte ruimte voor technische kanalen. Wanneer architect en ventilatiespecialist vroeg in het project samenzitten dan kan een ventilatieontwerp met minimale impact op de architectuur ontwikkeld worden. Een realistisch voorontwerp zal ook tijd uitsparen en frustratie vermijden tijdens de uitvoering.

Een degelijke voorstudie van het ventilatieproject waarbij de ventilatiespecialist de architecturale noden goed begrijpt en vertaald in een ventilatieontwerp is de basis voor een goed huwelijk tussen architectuur en ventilatie.

Photo by Damir Kopezhanov

Conclusie

Ventilatie is een essentieel onderdeel van architectuur. Hoewel het vaak onzichtbaar is, speelt het een cruciale rol in het comfort, de gezondheid en duurzaamheid van een gebouw. De uitdaging voor architecten en ontwerpers ligt in het vinden van manieren om ventilatiesystemen onopvallend in het ontwerp te integreren, zonder in te boeten op de esthetiek. Met onze nieuwste technologieën en slimme oplossingen is het mogelijk om ventilatie effectief en onzichtbaar in moderne gebouwen te integreren, waardoor architectuur zowel mooi als functioneel blijft.

Als je meer wilt weten over hoe moderne ventilatiesystemen bijdragen aan duurzaamheid en esthetiek, dan helpen we je graag verder.
Wij voorzien je van deskundig advies op maat, afgestemd op jouw specifieke wensen en behoeften.

Samen vinden we de perfecte balans tussen functionaliteit en design voor een optimaal binnenklimaat in jouw woning of project.

Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen?

Wij bouwen op ervaring met vooruitstrevende technologie en willen dat u als klant centraal staat en steeds weet waar u aan toe bent.