Subsidies voor ventilatiesystemen

Subsidies voor uw ventilatiesysteem.

Sinds enkele jaren moet u uw nieuwe woonst ventileren. Ook bij verregaande renovaties moet u ventilatie voorzien. Krijgt u subsidies voor de plaatsing van uw ventilatiesysteem? En hoe verdient u deze installatie terug?

(Lees verder onder de foto)
Subsidies voor ventilatiesystemen

Waarom ventileren?

We isoleren onze woning steeds beter voor meer comfort en om energie te besparen. Om stilstaande lucht af te voeren ventileren we tegenwoordig de hele woonst of werkruimte. Dit is wettelijk verplicht sinds 2015 voor nieuwbouw.

Daarnaast is dit ook een opportuniteit om onze gebouwen gezonder te houden: schimmels krijgen minder kansen, virussen met luchtgebonden overdracht zoals Covid-19 worden beter afgevoerd. De zuurstoftoevoer verbetert en over het algemeen is de lucht gezonder.

De verplichtingen

  • Bij nieuwbouw zijn er altijd ventilatie-eisen;
  • Bij renovatie zijn er alleen ventilatie-eisen in ruimten waar vensters vervangen worden OF ruimten die uitgebreid of herbouwd worden

Subsidies voor ventilatie.

Vermindering onroerende voorheffing (kadastraal inkomen).

U kunt vermindering krijgen van de onroerende voorheffing voor een energiezuinige woning of ander gebouw. Het E-peil bepaalt of een gebouw energiezuinig is of niet. Het E-peil van een gebouw wordt vastgelegd in een energieprestatiecertificaat, het ‘EPC Bouw’. De vermindering kan toegekend worden voor nieuwbouw, voor verbouwingen die gelijkgesteld zijn met nieuwbouw en voor gebouwen die een ingrijpende energetische renovatie ondergaan (meer info: www.vlaanderen.be).

Door goed te ventileren geniet u mogelijk enkele jaren van een korting op de jaarlijkse onroerende voorheffing.

Totaalrenovatiebonus

Wanneer u tijdens een renovatie tenminste drie energiebesparende maatregelen neemt dan komt u in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus.

EPC-labelpremie vanaf 2021

De EPC-labelpremie is er nu ook voor verbouwers.
U vraagt dze premie aan in 2 stappen:

  • Activatie van de EPC-labelpremie bij Fluvius.
  • Binnen de 5 jaar toont u de verbeteringen aan ten opzichte van de begintoestand.

Ventilatiesysteem terugverdienen

Bij nieuwbouw tellen uw ventilatie-inspanningen mee voor een korting op uw onroerend inkomen. Een goede keuze van componenten volgens hun EPB-score levert dus geld op.

Door gebruik van warmteterugwinning kunt u bovendien besparen op uw energieverbruik. U kunt tot 95% van de aanwezige warmte terugwinnen en zo besparen op de stookkosten. CO2-sensoren of vochtsensoren leveren een slimme sturing op zodat u heel gericht en dus zuiniger kunt ventileren.

Vermelden we tenslotte de voordelen voor uw gezondheid: altijd verse, gezuiverde lucht in uw woning en op het werk.

Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen?

Wij bouwen op ervaring met vooruitstrevende technologie en willen dat u als klant centraal staat en steeds weet waar u aan toe bent.