Case: Oxfam
Verse lucht voor een gezonde update van een Oxfam kantoorgebouw
Oxfam België, een beweging van burgers die strijdt tegen ongelijkheid en economische rechtvaardigheid,
had behoefte aan een modernisering van haar kantoren in Gent. De luchtkwaliteit voldeed niet langer aan de gewenste norm, en de directie wilde een gezonder binnenklimaat creëren voor haar medewerkers. Om dit te realiseren, schakelde Oxfam een gespecialiseerd studiebureau voor milieutechnieken in om de plannen voor een nieuw ventilatiesysteem grondig voor te bereiden. De complexiteit van het charmante gebouw in de Ververijstraat, met verschillende verdiepingen en tussenniveaus, zorgde voor een uitdagende opdracht voor een installatiebedrijf.
De uitdaging: Slim Ventileren in een complexe omgeving
Slimventileren kreeg de taak om de resultaten van de voorstudie om te zetten in een praktische oplossing. De keuze viel op twee ventilatietoestellen van type D. Een plafondtoestel met een capaciteit van 2000m³/u werd geïnstalleerd in de refter, terwijl een tweede buitentoestel met een capaciteit van 3500m³/u achter de bedrijfskeuken werd geplaatst.
Oxfam koos specifiek voor toestellen met een warmtewiel, waarmee warmte en vocht worden teruggewonnen. Dit bleek vooral in de winter voordelig, wanneer de buitenlucht droger is. Dankzij het warmtewiel blijft de luchtvochtigheid op een gezond niveau, wat de vele houten vloeren en het houten meubilair ten goede komt.
Fluisterstille werking en geluidsisolatie
Een belangrijke overweging was de geluidsproductie van het ventilatiesysteem. Het ventilatietoestel werkt fluisterstil op standaard toerental, en zelfs op piekprestaties overschrijdt het geluidsniveau nooit de 48 dB. De dubbel geïsoleerde behuizing absorbeert het merendeel van het geluid dat door de ventilatoren wordt geproduceerd. Bovendien werden stevige geluidsdempers van 315mm doorsnede geïnstalleerd op de aan- en afvoerleidingen. Hierdoor worden de kantoren akoestisch ontkoppeld van het toestel en is het geluid van de motoren niet hoorbaar voor de medewerkers van Oxfam.
Efficiënte luchtverdeling en comfort
Voor een optimale luchtverdeling werden de diameters van de kanalen nauwkeurig berekend om de luchtsnelheid te beperken tot circa 3 m/s in de kanalen. In de kantoorruimtes is de ventilatielucht nauwelijks merkbaar met een snelheid van slechts 1-2 m/s. De gegalvaniseerde spiraalversterkte kanalen integreren moeiteloos in de kantooromgeving, waarbij de diameters variëren van 315mm bij de machine tot 125mm in het fijnmazige buizennetwerk in de kantoren.
Energiebesparing en warmtewinning
Het ventilatietoestel is ontworpen om continu warmte terug te winnen uit de afgevoerde lucht. Zo wordt in de winter, wanneer de kantoren op 22 graden Celsius worden verwarmd en de buitentemperatuur rond het vriespunt ligt, nog steeds lucht ingeblazen met een temperatuur van 18,5 graden Celsius. Hierdoor blijft de ventilatielucht aangenaam en comfortabel dankzij de efficiënte werking van het warmtewiel.
Ondanks het ventilatiedebiet van 2070m³/u, verbruiken de elektronisch aangestuurde ventilatoren op piekprestaties slechts 670W. Doorgaans wordt het systeem echter op 1/3 tot 1/2 van de capaciteit ingezet, wat het energieverbruik verder beperkt.
Slimme besturing en uitbreidingsmogelijkheden
Het ventilatiesysteem biedt mogelijkheden voor verdere uitbreiding met extra sensoren en kan samenwerken met reeds aanwezige sensoren in de kantoorruimtes. De bediening verloopt intuïtief via een gebruiksvriendelijk display. Voor onderhoud en diepgaande analyse hebben technici toegang tot een overzichtelijk dashboard dat alle relevante parameters weergeeft.
Een gezonde werkplek voor een betere wereld
Dankzij de inspanningen van Slimventileren stroomt er nu geruisloos verse, gefilterde lucht door de kantoren van Oxfam Gent. Met deze gezonde upgrade hoopt Slimventileren dat de medewerkers van Oxfam zich met een fris hoofd kunnen blijven inzetten voor een rechtvaardigere wereld.
Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen?
Wij bouwen op ervaring met vooruitstrevende technologie en willen dat u als klant centraal staat en steeds weet waar u aan toe bent.